Taal:

nlensvbefrde

Hardsteen

Een werkblad van hardsteen geeft een keuken een fraaie, landelijke uitstraling. Belgisch hardsteen is dan ook een geliefde steensoort in boerderijen of klassieke interieurs. Net als graniet is hardsteen een natuursteensoort. De eigenschappen van hardsteen zijn echter beduidend anders dan die van graniet. In tegenstelling tot graniet, is hardsteen geen stollingsgesteente maar een sedimentgesteente. Het wordt gewonnen in gebieden waar ooit oceaan was. Door deze ontstaansgeschiedenis is hardsteen aanmerkelijk minder hard dan graniet en daardoor dus minder krasbestendig. Bovendien is hardsteen daardoor een kalkhoudend materiaal, met als gevolg dat het materiaal een lage zuurbestendigheid heeft.

 

Verder kent hardsteen specifieke uiterlijke kenmerken zoals fossielen, bijvoorbeeld van kleine diertjes die op de zeebodem leefden. Ook witte aders en het zogenoemde ‘brand’, dat zich toont in de vorm van koolstofconcentraties en een open oppervlaktestructuur, zijn kenmerken die onlosmakelijk verbonden zijn met deze steensoort. Deze kenmerken dragen bij aan de geleefde uitstraling en doen verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

 

Om de consument een goed beeld te geven van de kleur en specifieke uiterlijke kenmerken van hardsteen bieden wij de mogelijkheid om op afspraak de beschikbare partijen hardsteen op grote plaat te komen bekijken. Wij verwijzen u daarvoor graag naar het kopje afspraak kleurkeuze.

 

Gebruik van hardsteen

Het is belangrijk om te begrijpen en te onderkennen dat een hardstenen werkblad gevoelig is voor krassen en vlekken, zelfs wanneer het materiaal is behandeld met een impregneermiddel (of een andere sealer). Door met een werkblad van hardsteen te werken, verandert de uitstraling van het materiaal en zal het er ‘gebruikt’ gaan uitzien. Er zullen onder andere krassen en vlekken op en onder de oppervlakte zichtbaar zijn. Het is dan ook zeer belangrijk op de hoogte te zijn van het juiste onderhoud van een hardstenen werkblad.

Hardsteen is weliswaar hittebestendig, maar zeer hete pannen of ovenschalen kunnen een zogenaamde thermoshock veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat. Gebruik daarom altijd een onderzetter.

Meer weten over de eigenschappen van hardsteen en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onze speciale pagina over materiaaleigenschappen.

 

Reclamaties

Op de uitstraling en eigenschappen van hardsteen kunnen wij helaas geen reclamaties in behandeling nemen. Jetstone aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot de productkenmerken van dit materiaal. Jetstone adviseert werkbladen van composiet, keramiek of Dekton als probleemloos alternatief voor hardsteen.