Taal:

nlensvbefrde

Dekton is een nieuw materiaal voor werkbladen, ontwikkeld door Cosentino (bekend van composietmerk Silestone). Het kleurenprogramma neemt langzaam maar zeker toe en omvat momenteel naast egale kleuren, ook een aantal fraaie look-a-likes van natuursteen en beton.

Het productieproces van Dekton omvat technieken en ingrediënten uit de keramiek-, glas en composietindustrie. Onder hoge druk en temperatuur ontstaat daarbij een ultracompacte massa.

 

Oppervlaktes en kenmerken van Dekton

Dekton is beschikbaar met zowel een matte, geborstelde oppervlakte (satin) als met een X-gloss hoogglans oppervlakte (gepolijst). Hoewel de twee oppervlaktes een geheel andere uitstraling aan een keuken geven, hebben ze met elkaar gemeen dat ze bijzonder praktische en hygiënische eigenschappen hebben.

Dekton is doorgaans erg constant van kleur. Echter, doordat het bestaat uit natuurlijke basisstoffen, zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten.

 

Gebruiksgemak van Dekton

Hoewel de eigenschappen enigszins verschillen per kleur, mag Dekton gemiddeld als volgt worden getypeerd:

 

Krasbestendigheid

Dekton satin  + + + + + + [uitstekend]
Dekton gepolijst  + + + + + [goed]

 

Hittebestendigheid

Dekton satin  + + + + + + [uitstekend]
Dekton gepolijst  + + + + + + [uitstekend]

 

Vlekbestendigheid

Dekton satin  + + + + + + [uitstekend]
Dekton gepolijst  + + + + + + [uitstekend]

 

In vergelijking met graniet en composiet, is Dekton kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let echter derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.