Taal:

nlensvbefrde

Dekton is een relatief nieuw materiaal voor werkbladen, ontwikkeld door Cosentino (bekend van composietmerk Silestone). Het kleurenprogramma neemt langzaam maar zeker toe en omvat momenteel naast egale kleuren, ook een aantal fraaie look-a-likes van natuursteen en beton.

Dekton is sterk verwant aan keramiek. Het productieproces van Dekton omvat echter ook technieken en ingrediënten uit de glas- en composietindustrie. Onder hoge druk en temperatuur ontstaat tijdens dit proces een ultracompacte massa.

 

Oppervlaktes en kenmerken van Dekton

Dekton is beschikbaar met zowel een matte, geborstelde oppervlakte (satin) als met een X-gloss hoogglans oppervlakte (gepolijst). Hoewel de twee oppervlaktes een geheel andere uitstraling aan een keuken geven, hebben ze met elkaar gemeen dat ze bijzonder praktische en hygiënische eigenschappen hebben.

Dekton is doorgaans erg constant van kleur. Echter, doordat het bestaat uit natuurlijke basisstoffen, zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten. Zeker bij kleuren met een uitgesproken structuur, bieden wij consumenten daarom de mogelijkheid om op afspraak het materiaal op grote plaat te komen bekijken.

 

Gebruiksgemak van Dekton

Hoewel de eigenschappen enigszins kunnen variëren per afwerking, geldt in het algemeen dat Dekton een uitstekende kras- en hittebestendigheid heeft. U kunt dus met een gerust hart uw hete pan op het werkblad zetten.
Ook de vlekbestendigheid van Dekton is uitstekend. En mocht er toch een hardnekkige vlek ontstaan, dan is die met het juiste onderhoud doorgaans eenvoudig te verwijderen. In vergelijking met graniet en composiet, is Dekton wel kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

 

Specifieke materiaaleigenschappen

Het productieproces en de natuurlijke ingrediënten van Dekton kunnen zorgen voor kleine ‘hoogcontrast-contaminaties’ (bijvoorbeeld donkere puntjes in een licht materiaal). Dit doet verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

 

Meer weten over de eigenschappen van Dekton en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onze speciale pagina over materiaaleigenschappen.