Taal:

nlensvbefrde

Een werkblad van graniet geeft een keuken een fraaie, luxe uitstraling en is bijzonder duurzaam van karakter. Het is dan ook niet vreemd dat graniet nog steeds een veel gekozen materiaal in de keuken is.

 

Wat is graniet?

Graniet is een stollingsgesteente dat miljoenen jaren geleden door de natuur is gevormd. De winning van graniet vindt bijna overal op de wereld plaats; elk winningsgebied biedt zijn eigen kleur en uitstraling. De meeste granietsoorten zijn relatief grof van structuur. Graniet zal daarom vaak kleine oppervlakteputjes tonen, zeker bij strijklicht. Dit is geen teken van mindere kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product. Ook kleur- en structuurverschillen zijn inherent aan alle soorten graniet. Verstrekte monsters en gebruikte kleurafbeeldingen kunnen derhalve alleen als indicatie worden gebruikt. Wel bieden wij consumenten de mogelijkheid om op afspraak een keuze te maken uit de beschikbare partijen graniet in onze voorraad.

 

Oppervlaktes in graniet

De meeste werkbladen in graniet hebben een gepolijste oppervlakte (hoogglans). Een aantal granietkleuren zijn echter ook verkrijgbaar met een matte oppervlakte, beschikbaar in drie varianten; gezoet (matglans), satin (geborsteld) en gevlamd (geruwd). Graniet met een matte oppervlakte geeft het werkblad een robuuste uitstraling, maar heeft ook een relatief open toplaag. Vooral de eerste maanden zijn dergelijke materialen daardoor meer gevoelig voor vlekken. Na verloop van tijd verbetert dit, en zal het materiaal ook wat donkerder van kleur worden.

 

Gebruiksgemak van graniet

De eigenschappen van graniet kunnen enigszins variëren per kleur en oppervlakte, maar in het algemeen geldt dat het materiaal een goede krasbestendigheid heeft en behoorlijk hittebestendig is. Wel wordt aangeraden om altijd een onderzetter te gebruiken, omdat hete pannen, deksels en ovenschalen een zogenaamde thermoshock kunnen veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat.

Graniet met een gepolijste (glanzende) oppervlakte is voldoende vlekbestendig. In effen kleuren en in granietsoorten met een matte (satin) of gevlamde oppervlakte zullen eventuele vlekken meer opvallen, maar met het juiste onderhoud zijn die vlekken doorgaans ook weer goed te verwijderen.

Meer weten over de eigenschappen van graniet en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onze speciale pagina over materiaaleigenschappen.

Op zoek naar informatie over andere soorten natuursteen? Bekijk dan eens onze pagina over hardsteen en onze pagina over marmer.